Program 14 Aprl

  • 09:30-10:00
  • Entree B

Registratie bezoekers

  • 10:00-10:55
  • Zaal 1

Tijd voor een voedseltransitie in de voedingsindustrie

Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Wij worden ziek, de planeet wordt ziek: verandering is bittere noodzaak. Maar veel van de problemen waarvoor we ons gesteld zien zijn van een ontmoedigende schaal. Wie heeft de macht en verantwoordelijkheid om een ommekeer tot stand te brengen? Wat kun je zelf doen, en wat moeten we samen aanpakken? Wij, individuen en consumenten, kunnen betere en bewustere keuzes maken, maar dat moet hand in hand gaan met een krachtig en samenhangend overheidsbeleid. Tijd voor een prikkelend en informatief pleidooi dat niet alleen moet leiden tot een vruchtbaarder debat, maar nu ook écht tot verandering.

  • 10:55-11:15
  • Expo

Pauze en bezoek Expo

  • 11:15-11:40
  • Zaal 1
  • Duurzame en transparante keten

Seminar Keep Food Simple

Plantaardige grondstoffen bevatten veel bouwstenen voor een goede voeding. Keep Food Simple (KFS) zoekt naar alternatieve productiemethoden en bekijkt daarbij de gehele keten. Soms zijn traditionele werkwijzen een bron van inspiratie, vaak ook nieuwe, milde technologieën. Een effectievere benutting van het potentieel van plantaardige grondstoffen betekent produceren met minder of geen afval en een verlaging van CO2- en water-footprint. KFS is een not-for-profit organisatie met een uitgebreid netwerk in de voedselindustrie en kennisinstellingen. De resultaten van projecten zijn openbaar. In deze lezing komt de verwerking van tomaten (40% van voedingsbestanddelen verloren) aan bod en die van artisjokken (85-90% van de plant weggegooid).

  • 11:40-12:05
  • Zaal 1
  • Duurzame en transparante keten

Seminar Keep Food Simple

  • Fons Voragen Em. Hoogleraar Levensmiddelenchemie, Keep food Simple

Onbenutte plantaardige grondstoffen verwerken tot hoogwaardige voedingsmiddelen

  • 12:05-12:30
  • Zaal 1
  • Duurzame en transparante keten

Seminar Keep Food Simple

  • Peter Folstar Voorzitter bestuur en oprichter, Keep Food Simple

Plantaardige grondstoffen bevatten veel bouwstenen voor een goede voeding. Keep Food Simple (KFS) zoekt naar alternatieve productiemethoden en bekijkt daarbij de gehele keten. Soms zijn traditionele werkwijzen een bron van inspiratie, vaak ook nieuwe, milde technologieën. Een effectievere benutting van het potentieel van plantaardige grondstoffen betekent produceren met minder of geen afval en een verlaging van CO2- en water-footprint. KFS is een not-for-profit organisatie met een uitgebreid netwerk in de voedselindustrie en kennisinstellingen. De resultaten van projecten zijn openbaar. In deze lezing komt de verwerking van tomaten (40% van voedingsbestanddelen verloren) aan bod en die van artisjokken (85-90% van de plant weggegooid).

  • 12:30-13:00
  • Expo

Lunchpauze en bezoek Expo

  • 13:00-13:05
  • Zaal 1
  • Thema Duurzame en transparante keten

Inleiding NVC seminar door Corné Huijben

  • 13:05-13:30
  • Zaal 1
  • Seminar NVC

Europese regulatie voor het gebruik van recyclaat in voedselcontactmaterialen

Current European regulation for use of recycled material in food contact materials, driving the need for testing and risk assessment using NIAS studies.
Het gebruik van recyclaat in voedselcontactmaterialen moet voldoen aan de Europese maatstaven en waarom NIAS studies en risicobeoordelingen een belangrijke rol spelen in het garanderen van onze voedselveiligheid.

  • 13:30-13:55
  • Zaal 1
  • Seminar NVC

De barrière folie van de toekomst

  • Rob Verhagen Sustainability Director , Oerlemans Packaging Group

Om voedsel te beschermen van allerlei externe factoren zijn er de afgelopen decennia barrière folies ontwikkeld om het product zo goed mogelijk te conserveren. Deze meerlaagse folies zijn echter niet altijd even goed te recyclen en daardoor wordt er steeds meer ingezet op mono materialen. Hoe zorgen we dat het product in de toekomst goed geconserveerd blijft? Duurzaam verpakken in de praktijk – van externe trend naar interne strategie. 

  • 13:55-14:15
  • Expo

Pauze en bezoek Expo

  • 14:15-14:40
  • Zaal 1

Verpakkingsinnovatie in de thuisbezorging van levensmiddelen

Door Corona is de thuisbezorg van levensmiddelen markt enorm gegroeid. Hoe zorgen we ervoor dat levensmiddelen goed aankomen bij de consument? En welke kansen liggen er voor de thuisbezorging van levensmiddelen in het verschiet?

  • 14:45-14:50
  • Zaal 1
  • Food Innovation

Seminar IFFI Food meet High Tech

Gezien de sterke groei van de wereldbevolking naar 9 miljard mensen in 2050 adresseert dit seminar de noodzaak voor de voedingsindustrie om efficiënter, effectiever, duurzamer en misschien wel heel anders te gaan produceren. De vraag is welke oplossingsrichtingen bieden de leveranciers van food ingrediënten? Aan de hand van een drietal presentaties hopen we hier inzicht in te krijgen.

  • 14:50-15:15
  • IFFI SEMINAR FOOD MEETS HIGH TECH
  • - FOOD INNOVATION

Plant based: opportunity or threat

The global plant based industry is growing rapidly and has a major requirement for novel, tailormade food ingredients to achieve improved taste & texture at affordable costs and adhering to the latest sustsainability requirements. What does it take to successfully tap into this exciting market

  • 15:15-15:30
  • IFFI SEMINAR FOOD MEETS HIGH TECH
  • - FOOD INNOVATION

Pauze

  • 15:30-15:55
  • IFFI SEMINAR FOOD MEETS HIGH TECH
  • - FOOD INNOVATION

Innovating in dynamic unpredictable times

New technologies and expanding scientific insights are emerging at an increasing pace. While these offer many new opportunities for innovation to the food industry, that industry is operating in a less predictable society, facing the tremendous task to feed a growing population while reducing the environmental impact. The food industry is facing the challenge of how to develop attractive products with the right balance between taste, nutritional functionality and minimal environmental impact while responding to the growing need for targeted and more personalised solutions in taste and nutrition.

  • 15:55-16:20
  • IFFI SEMINAR FOOD MEETS HIGH TECH
  • - FOOD INNOVATION

Building local sustainable markets for Plant Based Ingredients by means of thermal cooking

Building local sustainable markets for Plant Based ingredients by means of thermal cooking”
Demand for Plant based, sustainable Food products is booming. Key success factors for success in the long run for these functional ingredients, are excellent taste, affordability and sustainability.
Technological know-how and experience, has opened ways to produce Ingredients with the right functionalities and the best sensorial experience that address current trends.
Less processed raw materials can be turned into high performing components by mechanical means, for instance air classified protein concentrates into top quality Textured Plant Proteins. By selection of local crops, a minimal environmental impact and hence sustainable footprint can be achieved.
The thermal treatment combines cooking and mixing through low water consuming and highly Energy efficient processes, which minimizes carbonfootprint and make the process Planet Proof. Food Safety is secured under closed and stable, controlled conditions.
Processing conditions can be adjusted to create Ingredients addressing today’s challenges, such as: mouthfeel & texture of Textured Plant Proteins, Crumbs with a Bite and Pregel flours with specific solubility and viscosity profiles.
Codrico’s industrial set up in the Logistical heart of Europe’s largest harbor, assures a highly cost efficient production to supply the European Food market.

  • 16:20-16:30
  • IFFI SEMINAR FOOD MEETS HIGH TECH
  • - FOOD INNOVATION

Afsluiting

  • 09:30-10:00
  • Entree B

Registratie bezoekers

  • 10:00-10:55
  • Zaal 1

Tijd voor een voedseltransitie in de voedingsindustrie

Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Wij worden ziek, de planeet wordt ziek: verandering is bittere noodzaak. Maar veel van de problemen waarvoor we ons gesteld zien zijn van een ontmoedigende schaal. Wie heeft de macht en verantwoordelijkheid om een ommekeer tot stand te brengen? Wat kun je zelf doen, en wat moeten we samen aanpakken? Wij, individuen en consumenten, kunnen betere en bewustere keuzes maken, maar dat moet hand in hand gaan met een krachtig en samenhangend overheidsbeleid. Tijd voor een prikkelend en informatief pleidooi dat niet alleen moet leiden tot een vruchtbaarder debat, maar nu ook écht tot verandering.

  • 10:55-11:15
  • Expo

Pauze en bezoek Expo

  • 11:15-11:40
  • Zaal 2
  • HDN Seminar

Hoe veilig is jouw product voor de consument?

  • Kees Oskam Trainer/consultant, Van Meeuwen Lubrication

Smeren van machines heeft als doel de levensduur van de onderdelen te verlengen, echter welke middelen gebruik je hiervoor in de voedselindustrie en blijft je product wel veilig?

  • 11:40-12:05
  • Zaal 2
  • HDN Seminar

Met een traceerbare orbitaal las, weet wat je eet

Hygiëne gaat iedereen aan. Menselijk falen is de belangrijkste oorzaak van hygiëneproblemen tijdens het verwerken en conditioneren/bewaren van voedsel.  De oorzaak t.g.v. menselijk falen en is niet traceerbaar met alle medische en juridische gevolgen van dien. Handmatige handelingen (handlassen etc.) worden vervangen door machines, tevens aangemoedigd door gebrek aan personeel op de arbeidsmarkt. De machineoperators worden getraind om zelfstandig de (las) machine te bedienen en worden door een onafhankelijk partij gekwalificeerd volgens de actuele hygiënenormen.Voedseltransportleidingen, opslagtanks, mixers, kleppen etc. zijn door gekwalificeerde personeel hygiënisch ontworpen en vervolgens automatisch gelast. Gemechaniseerde lasprocessen (orbitaallassen, plasmalassen etc.) garanderen een optimaal lasresultaat en bieden een volledige parameter traceerbaarheid (Industrie 4.0). 

  • 12:05-12:30
  • Zaal 2
  • HDN Seminar

Circulair product paspoort in procesindustrie

Circulariteit draait om waardebehoud. Juiste keuzes en goed eigenaarschap zal beloond worden in een hogere restwaarde van een product. De naderende nieuwe wetgeving omtrent circulariteit, eist daarom de implementatie van het circulair product paspoort. Dit paspoort zal nodig zijn voor het aantonen van de circulaire maatregelen tijdens de productie van een product en daarna als bewijslast voor het uitvoeren van het vereiste onderhoud om het waardebehoud van een product te borgen. Met deze lezing geven we een kleine inzage in hoe dat paspoort wordt opgebouwd en wat dit voor u kan betekenen. 

  • 12:30-13:00
  • Expo

Lunchpauze en bezoek Expo

  • 13:00-13:25
  • Zaal 2
  • HDN Seminar

Contactloze radar, de ideale niveaumeettechniek binnen de voedingsmiddelen industrie?

Van opslagtanks- en mengtanks tot afvulstations en CIP systemen, voor iedere toepassingen zijn er een aantal belangrijke criteria waarop u kunt letten bij de keuze van uw niveau meettechniek.
Welke techniek biedt de hoogste betrouwbaarheid en nauwkeurigheid? Maar zeker zo belangrijk, welke techniek biedt u de beste oplossing voor de hygiënische ontwerpeisen.
Tijdens onze presentatie delen Lode Simons en Ihsan Tuncer aan de hand van theorie en praktijkvoorbeelden de reden van de opkomst van contactloze radar binnen de voedingsmiddelen industrie.

  • 13:30-13:55
  • Zaal 2
  • HDN Seminar

Hygiënisch ontwerpen en voedselveiligheid

Hygiënisch ontworpen procesinstallatie voor de voedingsmiddelenindustrie vormen de beste borging van de voedselveiligheid. De consument stelt zeer hoge eisen als het gaat om de integriteit van het product. De gevaren van een onvoldoende chemische desinfectie kunnen zeer groot zijn. Bacterieresistentie en contaminatie met productvreemde bestanddelen kunnen zeer kostbaar uitpakken wanneer een terugroepactie ingezet moet worden. Deze lezing geeft veel praktische tips en voorbeelden waarop gelet moet worden. De NEN norm 1672-2 vormt een rode draad met veel praktische tips. De validatie van procesapparatuur is een belangrijk onderdeel van de inkoopeisen van de klant waar terdege rekening mee gehouden moet worden. 

  • 13:55-14:15
  • Expo

Pauze en bezoek Expo

  • 14:15-14:40
  • Zaal 2

Voedselkwaliteit, -veiligheid en -oorsprong bewijsbaar met blockchain

Er is een groeiende vraag bij consumenten naar informatie over voedselkwaliteit, voedselveiligheid en de oorsprong van voedsel. Digitalisering kan dit soort informatie bewijsbaar en controleerbaar maken, door de gehele keten heen. In deze lezing wordt getoond hoe veilige en betrouwbare ketenbrede datadeling mogelijk is en hoe daarmee transparantie kan worden bewerkstelligd. Hiermee worden niet zichtbare kwaliteitskenmerken, bijv. oorsprong of CO2-uitstoot, zichtbaar en bewijsbaar gemaakt. Het Europese INTERREG project Blockstart helpt mkb’ers met het verkennen en ontwikkelen van dit soort toepassingen in de eigen keten.

  • 14:45-15:10
  • Zaal 2

HDN Ledenvergadering

  • 15:15-15:30
  • Expo

Pauze en bezoek Expo

  • 15:30-15:50
  • Zaal 2

Plantaardig en Gezond!

Een voedingspatroon gebaseerd op meer plantaardige i.p.v. dierlijke eiwitbronnen wordt vanwege duurzaamheid steeds belangrijker. Een plantaardig dieet heeft een positief effect op de ontwikkeling van chronische ziekten, maar kan ook consequenties hebben voor inname van benodigde eiwitten, vitamines en mineralen. Om een gezond en meer plantaardig voedingspatroon bij de consument te stimuleren is het belangrijk te kijken naar de gezondheid van het huidige aanbod aan plantaardige alternatieven, de mogelijkheden om een gevarieerd plantaardig dieet samen te stellen, alsook hoe de  consument meegenomen kan worden in de voedseltransitie. De HAS Hogeschool voert samen met studenten en bedrijven dit onderzoek uit.

  • 15:50-16:10
  • Zaal 2

Sustainability of Food production in Higher Education and Applied Research

  • Rob Bakker Professor of applied science (Lector) , HAS Hogeschool

HAS University of Applied Sciences, established in 's-Hertogenbosch and Venlo is the Centre in the Southern Netherlands for higher professional education (HBO) in the agri-food sector.  The University’s applied research groups are working closely with companies in raising sustainability of food production. Research is integrated with our education programme and thanks to this, students can carry out high-quality, practice-oriented projects. Typically, teams of four to five students are assigned to a specific company and interact regularly with their company supervisors. Examples of such projects, which are closely linked to SDG’s 2, 3, 4 and 12, are presented during this lecture. 

  • 16:10-16:30
  • Zaal 2

Recente ontwikkelingen in milde conservering en scheidingstechnologieën

Het lectoraat ‘Voedselproductie in een Circulaire Economie’ aan de HAS Hogeschool, samen met het Food Tech Brainport, Technology providers en de industrie ontwikkelt en introduceert veelbelovende innovatieve technologieën. Milde conservering en milde scheidingstechnologieën worden uitgelegd en met focus op welke rol ze kunnen spelen in het terugdringen van verspilling (food en energieverbruik) door enerzijds een mild proces en anderzijds het verlengen van de houdbaarheid en verwaarden van zijstromen. Technologieën met exotische namen als hoge druk pasteurisatie, dunne film drogen onder vacuum, radio-magnetisch vriezen en pulserende elektrische velden worden al toegepast of kunnen snel naar de markt.

  • 09:30-10:00
  • Entree B

Registratie bezoekers

  • 10:00-10:55
  • Zaal 1

Tijd voor een voedseltransitie in de voedingsindustrie

Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. Wij worden ziek, de planeet wordt ziek: verandering is bittere noodzaak. Maar veel van de problemen waarvoor we ons gesteld zien zijn van een ontmoedigende schaal. Wie heeft de macht en verantwoordelijkheid om een ommekeer tot stand te brengen? Wat kun je zelf doen, en wat moeten we samen aanpakken? Wij, individuen en consumenten, kunnen betere en bewustere keuzes maken, maar dat moet hand in hand gaan met een krachtig en samenhangend overheidsbeleid. Tijd voor een prikkelend en informatief pleidooi dat niet alleen moet leiden tot een vruchtbaarder debat, maar nu ook écht tot verandering.

  • 10:55-11:15
  • Expo

Pauze en bezoek Expo

  • 11:15-11:40
  • Zaal 3
  • Duurzame en transparante keten

Coronacrisis werkt voedselfraude in de hand

De coronatijd zorgt ervoor dat er extra kans is op gesjoemel met ingrediënten en de herkomst van producten.” Aldus Hans van der Moolen, International Food Fraud Consultant bij Eurofins. Er is immers veel aandacht uitgegaan naar het beheersen van COVID-19, en minder naar inspecties of audits naar de herkomst en kwaliteit van grondstoffen of producten. Hoe zit dat en wat is eraan te doen? In deze lezing vertelt Hans hoe u voedselfraude kunt herkennen en krijgt u tips om voedselfraude tegen te gaan.

  • 11:40-12:05
  • Zaal 3

Verminder verspilling en verhoog leverbetrouwbaarheid met AI

Hoe kunt u verspilling reduceren en tegelijkertijd de leverbetrouwbaarheid verhogen? Aan de hand van voorbeelden en een case laat dr. Kristiaan Glorie van Erasmus Q-Intelligence van de Erasmus Universiteit Rotterdam zien hoe AI kan helpen uw prestatiedoelstellingen te halen. Tijdens de presentatie wordt ingegaan op de mogelijkheden van AI, het werken er mee in de praktijk, en de voordelen die het uw organisatie kan brengen. Leer hoe u forecasting en optimalisatie kunt inzetten voor uw voorraadbeheer, inkoop en productie en bespaar op uw kosten.

  • 12:05-12:30
  • Zaal 3
  • Food Innovatie

Raman applications in the F&B industry

Processes in the Food & Beverage industry become more complex and more Bio tech. The demand for plant based protein, valorisation of waste streams brings new processes and with those new processes comes a demand for more advanced, in-line, analytical tools.
Raman spectroscopy is one of those advanced analytical tools. Raman spectroscopy, though not uncommon in the chemical and pharmaceutical industry, is a relative new comer in the food and beverage industry.
A short introduction into Raman spectroscopy, specifically for the process industry, and some examples of applications will be given.

  • 12:30-13:00
  • Expo

Lunchpauze en bezoek Expo

  • 13:00-13:25
  • Zaal 3
  • Foodlab

How traceability software enables Tony’s to eradicate modern slavery from the cocoa chain

Traceability of the Cocoa beans used to produce a Tony’s Chocolonely bar is a key enabler to improve the livelihoods of the cocoa farming communities from which the beans are sourced. How did we get to this level of traceability and what did we learn achieving it? 

  • 13:30-13:55
  • Zaal 3
  • Foodlab

Listeriabeheersing met studies

  • Aldo Evers Senior Technisch Specialist, Normec Foodcare

In de voedingsmiddelenindustrie is het in het kader van voedselveiligheid belangrijk oog te hebben voor contaminanten die bederf tot gevolg hebben of ziek maken. Listeria monocytogenes is een bacterie die resistent is tegen een vrij zuur milieu en met gemak groeit in een productieomgeving en een gekoelde opslag. Dit is een grote zorg voor alle productiebedrijven die leveren in de gekoelde keten.

  • 13:55-14:15
  • Expo

Pauze en bezoek Expo

  • 14:15-14:40
  • Zaal 3

3D Food printing: Delicious and healthy food for everyone

3D Food printing is here today and it opens up new doors for specific target groups. At Gastronology 3D Food Works, we offer 3D food recipes, 3D designs and the 3D printing technique for fresh and delicious vegetables and potatoes. Target groups are dysphagia patients (having chewing and swallowing disorders), children in the age of 4 to 12 for whom we make vegetables irresistible and our biggest dream: personalized vegetables for oncology patients.
In 2022 we will have our production and 3D food printing facility ready with a daily capacity of over 2,000 KG.

  • 14:45-15:10
  • Zaal 3
  • Duurzame en Transparante keten / Veilig voedsel

Sustainability in the food sector - how do you deal with this?

  • Sharon Reuveni Founder and Operations Manager, Sher Consulting and Training, a Mérieux NutriSciences Company

Sustainability in the food supply chain is already a reality and no longer a niche expected by the environmentally conscient few. Sustainability is an inherent expectation by the customers, investors and also the right thing to do.
As sustainability becomes a mainstream requirement, the regulators are already joining in and drafting the relevant regulations.
For all the abovementioned reasons every organization in the food chain should concretize its sustainability impact through the identification of relevant issues, such as carbon foot print, water usage, sustainable packaging etc.,. Without a solid sustainability strategy the continuity of operations might be at risk.
As sustainability mainstreams, requirements for organizations in all levels of the supply chain will become stricter. For this reason you should concretize your organization’s sustainability impact through the identification of relevant issues, such as carbon foot print, water usage, sustainable packaging etc.,. Without solid sustainability strategy the continuity of operations will be at risk.

  • 15:15-15:30
  • Expo

Pauze en bezoek Expo

  • 15:30-16:30
  • Zaal 3

Hackathon Slotbijeenkomst