Program May 16

  • 10:00-10:30

Ontvangst | Welcome

  • 10:30-11:15
  • Zaal 1
  • | Paneldiscussie Next Tech Food Factories

Hoe digitalisering de voedingsindustrie kan redden

Techniek en digitalisering voeden de toekomst van de voedingsindustrie;
In een tijd waarin technologie en innovatie een steeds grotere rol speelt, lijkt de integratie van digitalisering niet langer een optie, maar een noodzaak voor de voedselverwerkende sector om toekomstbestendig te blijven.
Van het optimaliseren van productieprocessen tot het waarborgen van voedselveiligheid, traceerbaarheid en efficiëntie - digitalisering belooft een verschillende voordelen die de industrie kunnen versterken.
Maar, terwijl de beloften van digitalisering verleidelijk zijn, komen ook vragen op over de praktische implementatie, de potentiële uitdagingen en de rol van de mens. Hoe gaan we de belofte met elkaar waarmaken?

  • 11:15-11:30

Pauze | Break

  • 11:30-11:55
  • Zaal 1
  • | Seminar - Vakblad Voedingsindustrie

Vergroening van het energiegebruik in de voedingsindustrie vergt meer actie

  • Ceel Elemans Sector Banker Food, ING
  • Host: Saskia Stender Communicatiespecialist in food en foodindustrie , Netwerk Ondernemers Sociëteit Voedingsindustrie (OSV)

Voedingsbedrijven worden geacht bij te dragen aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. De FNLI geeft aan dat klimaat en energie één van de grootste opgaves is. Met alleen groene stroom van eigen zonnepanelen en uit windparken wordt de voedingsindustrie niet klimaatneutraal. Elektrificatie van productieprocessen en sturen op energie efficiency zijn nu de opgave. Wat zijn de belangrijkste drijfveren van bedrijven om te vergroenen? Welke obstakels liggen er op de weg naar vergroening? Scope 1 en 2 vormen al een uitdaging, maar hoe zit het dan met scope 3, upstream en downstream de voedselketen? Toenemende wetgeving dwingt bedrijven tot CO2-reductie, maar is dat de beste motivator?

  • 11:55-12:20
  • Zaal 1
  • | Seminar - Vakblad Voedingsindustrie

50% tijdwinst: integreer AI eenvoudig, direct in jouw bedrijf

  • John Wallbrink CEO, Crossmedia Academy
  • Saskia Stender Communicatiespecialist in food en foodindustrie, Netwerk Ondernemers Sociëteit Voedingsindustrie (OSV)

Til jouw sales naar een hoger niveau met AI: de katalysator in klantconnectie en marktinzicht. In onze lezing op het Food Tech Event vertellen we jou hoe AI je salesstrategie verbetert, resultaten verdubbelt en je marketingcommunicatie versterkt. Verwacht geen alledaags verhaal; bereid je voor op een gamechanger in de voedselindustrie. Zorg dat je erbij bent en laat deze innovatie niet aan je voorbijgaan.

  • 12:20-12:45
  • Zaal 1
  • | Seminar - Vakblad Voedingsindustrie

De slimme voedselfabriek van morgen

  • Jorn Ballas Sales Manager, CSB-System Benelux B.V.
  • Host: Saskia Stender Communicatiespecialist in food en foodindustrie, Netwerk Ondernemers Sociëteit Voedingsindustrie (OSV)

"Lights-out factories" lijken de heilige graal van toekomstige productie. Zijn deze autonome fabrieken een huidige realiteit of slechts een toekomstvisie? In deze Keynote ontdek je de blauwdruk van de slimme voedselfabriek van morgen en leer je over uitvoerbare strategieën om je activiteiten vandaag te verbeteren. Ontdek hoe deze geavanceerde fabrieken het gebruik van grondstoffen optimaliseren en uitdagingen op het gebied van arbeid en supply chain aanpakken. Leer over het gebruik van geavanceerde technologieën zoals slimme ERP-oplossingen, efficiënt supply chain management, planning & forecasting, geavanceerde automatisering, robotica en AI-gestuurde vision-technologie.

  • 12:45-13:45

Pauze | Break

  • 13:45-14:10
  • Zaal 1

Herkenning en erkenning van de hygiënische Vakman

Er bestaan geen opleidingen in het regulier onderwijs die iemand opleidt hygiënische techniek en de wettelijke eisen. Daardoor is het herkennen van technisch hygiënische maatregelen en van de juiste vakman een groter wordend probleem. De groeiende schaarste aan technisch personeel in combinatie met het gebrek aan de juiste kennis leidt tot gevaarlijke situaties. De ervaren vakmensen worden hierdoor niet op hun vaardigheden gewaardeerd. Maar wat is een ervaren vakman, wat is zijn/haar functie en wat wordt van hem/haar verwacht? Beter inzicht hierin kan leiden tot gepaste opleidingen en aantoonbaar vakmanschap. HDN biedt een methodiek die voor al die ondergewaardeerde vakmanschappen herkenning en erkenning kan bieden.

  • 14:10-14:35
  • Zaal 1

Smarter food chains and processing (lezing in het Nederlands)

Better analyses of data and uptake of advanced sensors within food chains and food processing result in smarter decisions. Data processing and analysing techniques provide real time access. Uptake of these technologies, as in Industry 4.0, PAT, smart food processing and others, can improve performance, including better resource efficiency, shorter release times and improved quality. Although many promising research examples exists, uptake faces several challenges still, such as performance in practice and workers trust. With knowledge on available technologies and data analytics, combined with expertise on food processing WFBR supports companies in further developments.

  • 14:35-14:45

Pauze | Break

  • 14:45-15:30
  • Zaal 1
  • | Keynote

  • 15:30-15:55
  • Zaal 1

Vacuum & Freeze Drying by Microwave

Besides ultimate speed and efficiency,  Microwave energy transfer can be perfectly adapted for Vacuum & Freeze Drying applications. By a case-study project presentation, you can perceive in this session the unique capabilities for food processing by this innovative technology approach.

  • 10:00-10:30

Ontvangst | Welcome

  • 10:30-11:15
  • Zaal 1
  • | Paneldiscussie Next Tech Food Factories

Hoe digitalisering de voedingsindustrie kan redden

Techniek en digitalisering voeden de toekomst van de voedingsindustrie;
In een tijd waarin technologie en innovatie een steeds grotere rol speelt, lijkt de integratie van digitalisering niet langer een optie, maar een noodzaak voor de voedselverwerkende sector om toekomstbestendig te blijven.
Van het optimaliseren van productieprocessen tot het waarborgen van voedselveiligheid, traceerbaarheid en efficiëntie - digitalisering belooft een verschillende voordelen die de industrie kunnen versterken.
Maar, terwijl de beloften van digitalisering verleidelijk zijn, komen ook vragen op over de praktische implementatie, de potentiële uitdagingen en de rol van de mens. Hoe gaan we de belofte met elkaar waarmaken?

  • 11:15-11:30

Pauze | Break

  • 11:30-11:55
  • Zaal 2

Duurzaamheidswetgeving; verplichte transparantie leidt tot kansen

Wij nemen u mee in onze wereld; die van de Corporate Sustainability Reporting Directive CSRD. Transparantie wetgeving die door de Europese unie is ontwikkeld en grote bedrijven verplicht te rapporteren over de duurzaamheidsprestaties. In deze lezing leggen we verder waarom de CSRD bestaat en wat hij beoogt. We zoomen in op de verplichte stappen die u moet doorlopen en vertalen dit naar praktische uitdagingen. Maar, wij creëren ook kansen. Wij zijn er van overtuigd dat doen wat moet kansen oplevert rondom duurzaamheid. Wij vertellen hoe u de kans in de sector kunt benutten EN tegelijkertijd voldoet aan wetgeving.

  • 11:55-12:20
  • Zaal 2

Slimmer produceren tegen lagere energiekosten

Energiebesparing staat bij veel foodbedrijven hoog op de agenda. Het verminderen begint echter altijd met een goed inzicht in het huidige energieverbruik. In dit seminar presenteert
Hoppenbrouwers een case, waarin ze het energieverbruik tot op batchniveau kunnen inzien en analyseren. Inzicht dat een hogere productie, maar met een lager energieverbruik oplevert. Wil je weten hoe? Meld je dan aan voor dit seminar!

  • 11:55-12:20
  • Zaal 2

Slimmer produceren tegen lagere energiekosten

Energiebesparing staat bij veel foodbedrijven hoog op de agenda. Het verminderen begint echter altijd met een goed inzicht in het huidige energieverbruik. In dit seminar presenteert Hoppenbrouwers een case, waarin ze het energieverbruik tot op batchniveau kunnen inzien en analyseren. Inzicht dat een hogere productie, maar met een lager energieverbruik oplevert. Wil je weten hoe? Meld je dan aan voor dit seminar!

  • 12:20-12:45
  • Zaal 2

The sustainable future of microbial inactivation

The trend to produce higher quality food, in increasing volumes, as cost efficient as possible has been there for over 100 years. The past decade the demand to produce food in a sustainable way was added.
In this lecture we will present how liquid, non-transparent, food can be treated with UV technology to inactivate microbes in the most sustainable and cost-efficient way.
Raslysation can be used in many industries and for many applications. An outlook for use of UV-C in dairy with practical cases will be shared.

  • 12:45-13:45

Pauze | Break

  • 13:45-14:10
  • Zaal 2

  • 14:10-14:35
  • Zaal 2

Een stap voorblijven in onzekere tijden: De noodzaak van strategische menskracht

De noodzaak van strategische menskracht voor duurzaam succes. We focussen op een holistische benadering, door een combinatie van harde en zachte factoren binnen organisaties. Deze aanpak, is niet alleen gericht op korte termijn, maar op langdurig succes. Wat het nog aantrekkelijker maakt, is dat SOL-subsidies beschikbaar zijn om deze levensvatbare projecten te ondersteunen. Ontdek hoe SOL kan helpen bij het implementeren van strategische menskracht voor jouw organisatie.

  • 14:35-14:45

Pauze | Break

  • 14:45-15:30
  • Zaal 1
  • | Keynote

  • 15:30-15:55
  • Zaal 2

Generative AI as driver for business information in food packaging

Wat is waar? En wanneer is iets niet waar? Belangrijke vragen voor het bedrijfsleven, als het gaat om duurzame zakelijke beslissingen in levensmiddelentechnologie en verpakkingsinnovaties.

Tijdens de 70e NVC Algemene Ledenvergadering (30 november 2023) onderzochten ruim honderd NVC-lidbedrijven de impact van Artificial Intelligence (AI) in het verpakken. Tijdens het Food Tech Event bespreken we de verdere ontwikkelingen met de bezoekende en exposerende NVC-lidbedrijven. We doen dit in een inspirererende en interactieve gezamenlijke sessie, geleid door Janet Kooren (hoofdredactie EVMI Magazine) en Michael Nieuwesteeg ( directeur NVC Nederlands Verpakkingscentrum).