Programma 15 mei

  • 10:00-10:30

Ontvangst | Welcome

  • 10:30-11:15
  • Zaal 1
  • | Keynote - Bolletje + Qing

Ik wil Bolletje! Maar wat wil Bolletje nou eigenlijk?

Data en AI zetten het speelveld in de industrie op zijn kop. Zijn deze technologieën een bedreiging, kans of zelfs noodzaak? Tijdens deze keynote vertelllen Roel Veld (CFO – Bolletje) en Bram de Vrught (Managing Director – QING Forward Engineering) over hoe zij samenwerken om met een beheersbare aanpak nog meer controle over het productieproces te krijgen.
 
-    Wat willen zij bereiken?
-    Hoe pakken zij dit aan?
-    Wat zijn de uitdagingen die zij tegenkomen?
-    Wat levert het op?
 
Een verhaal uit eerste hand over deze transitie bij een van de meest bekende voedselproducenten van Nederland met de expertise en aanpak van een vooruitstrevende Food Automation specialist, QING Forward Engineering.

  • 11:15-11:30

Pauze | Break

  • 11:30-12:45
  • Zaal 1
  • | Seminar - EHEDG

Hygiënisch ontwerpen - laatste stand der techniek, met praktische voorbeelden

  • Ir. Wouter Burggraaf Eigenaar Burggraaf & Partners, Bestuurslid EHEDG NL, Ambassadeur Safe Food Factory

Als voorbeelden van hygiënisch ontworpen apparatuur komt die van diverse bedijven aan de orde, naast het hoe en waarom van hygiënisch ontwerpen. Met aandacht voor normen, en de betrokkenheid van dhr. Burggraaf bij ontwikkeling daarvan. Tevens wordt aangegeven wat de rol van EHEDG is, en welk nut dat bedrijven biedt.

  • 12:45-13:45

Pauze | Break

  • 13:45-14:35
  • Zaal 1
  • | Paneldiscussie - GMV + DMFI + Machevo & Bulk

Machinebouw in food

Panelleden vanuit de gelederen van brancheverenigingen GMV, DMFI en Machevo & Bulk brengen de kennis aan tafel over de uitdagingen voor de machinebouw in de voedingsmiddelenindustrie. Niet alleen willen we met elkaar praten over hoe de nabije toekomst eruitziet voor de machinebouw in de voedingsmiddelenindustrie. We willen ook kijken wat de voortdurende roep om innovatie, snellere, schonere en vooral betere machines betekent. De wens om onze hoogwaardigere voedselproductie op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren is een van de grote uitdagingen.

  • 14:35-14:45

Pauze | Break

  • 14:45-15:30
  • Zaal 1
  • | Paneldisussie - GEA

Helpen meer duurzaam de wereld te voeden

Hoe kun je de wereld helpen om de overstap te maken naar duurzame eiwitten? Over dit thema organiseert GEA een paneldiscussie tijdens Food Tech.
New Food is één van de pijlers van het Mission ’26 beleid van GEA. Het bedrijf zet vol in op het leveren van technologie en service die klanten helpt om de omschakeling te maken naar producten met alternatieve eiwitten.

  • 15:30-15:55
  • Zaal 1

Hoe wordt hygiëne gewaarborgd gedurende een engineeringproces?

In een typische projectaanpak richten we ons vaak op de hygiëne- en voedselveiligheidsaspecten van individuele componenten, apparatuur of segmenten van onze productielijnen. Het is echter belangrijk om te erkennen dat voedselinstallaties aanzienlijke voordelen kunnen halen uit een allesomvattende hygiënische ontwerpmethodologie die gedurende de gehele projectlevenscyclus wordt toegepast. Dit principe geldt niet alleen voor grootschalige projecten, maar ook voor aanpassingen en verbeteringen in bestaande installaties en productielijnen.

Elke engineeringfase heeft zijn eigen uitdagingen en vereist specifieke tools en methoden. Daarnaast is de relatie met inbedrijfstelling en validatie cruciaal. In de praktijk zien we dat veel projecten de juiste voorbereiding missen en de gevolgen hiervan ondervinden, vooral wanneer het technische aspect van hygiënisch ontwerp niet adequaat gecoördineerd wordt of niet beschouwd wordt als een fundamentele investering in het succes van het project. Een solide engineeringaanpak vermindert aanzienlijk een van de belangrijkste projectrisico's, waaronder kwaliteitsproblemen en het voldoen aan specifieke vereisten.

Als advies- en engineeringbureau bezit NIRAS de kennis en expertise die nodig is om te bepalen welke technische oplossingen geschikt zijn voor het beoogde doel en hoe te voldoen aan hygiënestandaarden en -regelgeving. We streven ernaar om deze kennis te illustreren aan de hand van een praktisch voorbeeld: de toepassing van hygiënische ontwerpprincipes in een typisch engineeringproject.

  • 16:00-17:00

Netwerkborrel | Networking event

Deze netwerkborrel is mede mogelijk gemaakt door de Ondernemers Sociëteit Voedingsindustrie (OSV). Hét netwerk voor ondernemers in food.

OSV 2022 Logo Ontwerp Tekst zijkant CMYK 300dpi AI

  • 10:00-10:30

Ontvangst | Welcome

  • 10:30-11:15
  • Zaal 1
  • | Keynote - Bolletje + Qing

Ik wil Bolletje! Maar wat wil Bolletje nou eigenlijk?

Data en AI zetten het speelveld in de industrie op zijn kop. Zijn deze technologieën een bedreiging, kans of zelfs noodzaak? Tijdens deze keynote vertelllen Roel Veld (CFO – Bolletje) en Bram de Vrught (Managing Director – QING Forward Engineering) over hoe zij samenwerken om met een beheersbare aanpak nog meer controle over het productieproces te krijgen.
 
-    Wat willen zij bereiken?
-    Hoe pakken zij dit aan?
-    Wat zijn de uitdagingen die zij tegenkomen?
-    Wat levert het op?
 
Een verhaal uit eerste hand over deze transitie bij een van de meest bekende voedselproducenten van Nederland met de expertise en aanpak van een vooruitstrevende Food Automation specialist, QING Forward Engineering.

  • 11:15-11:30

Pauze | Break

  • 11:30-11:55
  • Zaal 2

Geïntrigeerde duurzame energie oplossingen voor procesverwarming

Hoe kunnen we maximaal bruikbare energie produceren van een altijd beperkt dakoppervlak, passend bij de energiebehoefte van processen eronder, en dit naadloos integreren in bestaande energiesystemen en processen? Traditioneel worden gewone PV zonnepanelen, al dan niet met  een warmtepomp geadviseerd. Maar wat als alternatieve robuuste en in de praktijk bewezen technologieën vier keer meer energie opwekken van datzelfde dak, waardoor directe forse besparingen op gas- en elektriciteitsverbruik, en bijbehorende Co2 reductie worden gegarandeerd?

  • 11:55-12:20
  • Zaal 2

Wat is het gevolg van het aanpassingsvermogen van micro-organismen aan hun omgeving voor jouw borging van de voedselveiligheid?

  • Aldo Evers Senior Technisch Specialist, Normec Foodcare

Micro-organismen reageren op prikkels uit hun omgeving. Dat is een algemeen feit. Vaak wordt echter vergeten dat hierdoor ook processen die eerst “veilig” waren toch ineens voor problemen kunnen zorgen.

Aan de hand van diverse voorbeelden en wetenschappelijke artikelen worden er verschillende casussen behandeld. Tevens worden er diverse voorbeelden behandeld waarbij er on site of op laboratoriumschaal   validaties zijn uitgevoerd om zeker te stellen dat het proces ook met deze aangepaste micro-organismen nog veilig is.

  • 12:20-12:45
  • Zaal 2

De noodzaak van een gezond werkklimaat binnen de Food

  • Mike Sietsma Technisch adviseur, Kingspan Light + Air Nederland / Colt

In veel fabrieken en productiehallen zijn de werkomstandigheden ondermaats.
Terwijl een goede en gezonde werkomgeving juist zorgt voor tevreden werknemers en behoud van personeel, een productiviteitsverbetering, minder verzuim en een hogere productkwaliteit.
Ontdek:
- Wat de kenmerken van een goed en gezond werkklimaat zijn
- Wat een goed werkklimaat je onderaan de streep oplevert
- Hoe je, stap voor stap, de optimale werkomstandigheden realiseert

  • 12:45-13:45

Pauze | Break

  • 13:45-14:10
  • Zaal 2
  • | Seminar - Water Alliance

Revolutionizing Food Industry: Innovations in Membrane Technology for Recovery and Sustainability

In this session, we will push the boundaries of membrane filtration in the food industry. Discover how innovative membrane technologies not only enhance process efficiency but also contribute to the recovery and sustainability of valuable resources. Join us on a journey through our groundbreaking solutions revolutionizing food processing, focusing on waste minimization, maximizing reuse, and promoting a more sustainable future for the industry.

  • 14:10-14:35
  • Zaal 2
  • Seminar - Water Alliance

Van Oostenrijkse bergforel naar wereldwijd circulair en chemievrij koelen

Mark Boeren, CEO van Pathema, vertelt hoe een eeuwenoud natuurlijk proces heeft geresulteerd in een baanbrekende stap in de (koel)watertransitie. We lossen in deze 25 minuten het drinkwatertekort in Nederland op en brengen de kwaliteit van onze oppervlaktewateren weer terug. Want drinkwatermisbruik en het lozen van afvalwater met chemicaliën is niet meer van deze tijd. De steeds groter wordende publieke druk en nieuwe wet- en regelgeving vragen om verandering. Koelen kan eenvoudig duurzamer, veiliger en goedkoper.

  • 14:35-14:45

Pauze | Break

  • 14:45-15:30
  • Zaal 1
  • | Paneldisussie - GEA

Helpen meer duurzaam de wereld te voeden

Hoe kun je de wereld helpen om de overstap te maken naar duurzame eiwitten? Over dit thema organiseert GEA een paneldiscussie tijdens Food Tech.
New Food is één van de pijlers van het Mission ’26 beleid van GEA. Het bedrijf zet vol in op het leveren van technologie en service die klanten helpt om de omschakeling te maken naar producten met alternatieve eiwitten.

  • 15:30-15:55
  • Zaal 2

Procesoptimalisaties en voedselveilig(er) produceren

Consumenten hebben er baat bij dat de toeleveranciers innovatieve producten blijven (door)ontwikkelen. Producenten zijn op zoek naar de mogelijkheden voor verdere procesoptimalisaties. Produceren moet sneller, veiliger en liefst nog goedkoper. Producenten zijn op zoek naar nieuwe producten die bijdragen om nog voedselveiliger te kunnen produceren. De toeleveranciers worden uitgedaagd. HiFlux Filtration gaat deze uitdaging aan. In het verleden hebben wij direct samengewerkt met producenten in de voedingsmiddelenindustrie wat heeft geresulteerd in toch wel unieke Auto-line zelfreinigende vloeistoffilters. HiFlux produceert en ontwikkeld de Auto-line zelfreinigende vloeistoffilters in industrieel en hygiënisch ontwerp met als doel dat de producenten voedselveilig(er) kunnen produceren.

  • 16:00-17:00

Netwerkborrel | Networking event

Deze netwerkborrel is mede mogelijk gemaakt door de Ondernemers Sociëteit Voedingsindustrie (OSV). Hét netwerk voor ondernemers in food.

OSV 2022 Logo Ontwerp Tekst zijkant CMYK 300dpi AI