• 13:45-14:30

Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter

Hoe ziet een regeneratief en gezond voedselsysteem in 2050 eruit? Dat was de uitdaging voor de deelnemers van de Food Systems Vision Prize, uitgeschreven door de Rockefeller Foundation. Een team van boeren, vertegenwoordigers van milieu- en  landbouworganisaties en wetenschappers van Wageningen Universiteit, geleid door Imke de Boer (hoogleraar Dierlijke Productiesystemen, WUR) en Evelien de Olde (Onderzoeker Dierlijke Productiesystemen, WUR) presenteren hier hun voedselvisie voor Nederland,
evenals de veranderingen die nodig zijn om daar te komen. Met die visie wonnen ze de Rockefeller-prijs. ‘Onze inclusieve kijk op voedsel is gebaseerd op gezonde agro-ecosystemen die gezonde producten leveren, en is geworteld in lokale sociaaleconomische
omstandigheden’, zegt De Boer. ‘We nemen een kijkje in zes unieke Nederlandse gebieden met heel verschillende agro-ecologische en sociaaleconomische omstandigheden, en beschrijven hoe ons ideale voedselsysteem er over dertig jaar uitziet in elk van die gebieden. Elk gebied komt in detail aan bod, en is onderdeel van één verhaal, waarin we diverse thema’s, zoals milieu, technologie, gezond eten, politiek, cultuur en economie, de revue laten passeren.’ Op Food Technology 2023 vertelt De Boer wat de visie betekend voor de hele foodketen.