Keynote sprekers van NVC (Het Nederlands VerpakkingsCentrum)

De toekomst van verpakkingen 

Het Nederlands VerpakkingsCentrum, beter bekend als NVC, geef in haar seminar een drietal sprekers het woord om ons bij te praten over de actuele aspecten van verpakken en wat daarbij komt kijken.

 Serra AnkerSchermafbeelding 2023 03 23 om 14.06.28

Als eerste stapt Serra Anker het podium op. Haar presentatie heeft als titel De toekomst van de verpakkingsrecycling in Nederland op het gebied van voedselverpakkingen. En ze kruiste het hokje Innovatie en Duurzaamheid aan toen we haar vroegen bij welk thema haar verhaal het beste past. "Bij het NVC ben ik Junior Manager Packaging Materials en Processes, waar ik een bijdrage lever aan alle NVC-activiteiten als het over de materiaal- en proceseigenschappen van verpakkingsmateriaal gaat. Ook bestudeer ik samen met lid-bedrijven de toekomst van verpakkingsrecycling."

Haar verhaal vertelt hoe verpakken essentieel is voor het voortbestaan van de Nederlandse levensmiddelenindustrie en supermarktsector, maar tegelijkertijd veel kritiek oogst vanwege de milieuproblemen die gepaard gaan met het verpakkingsafval. Ze geeft het overzicht van de recente ontwikkelingen en onderzoekt de toekomst van de verpakkingsrecycling voor levensmiddelen. Ze gebruikt daarbij de resultaten van de NVC Survey en neemt ook het PUMA Project mee waarin het bedrijfsleven gezamenlijk op weg is naar het einde van verpakking als milieuprobleem.

  • Lezing donderdag 12.20 zaal 2.

Schermafbeelding 2023 03 23 om 14.06.41

Gerard Haagh

 De tweede lezing van dit seminar is van Gerard Haagh van Triskelion en hij gaf zijn bijdrage de titel Hoe zorg ik ervoor dat mijn (recycle-)materiaal aan de wettelijke eisen voor gebruik in contact met voedsel voldoet? In zijn verhaal duikt hij in de wettelijke eisen waaraan materialen moeten voldoen die voor contact met voedsel bedoeld zijn. Hij legt uit hoe aan deze eisen voldaan kan worden in de keten van grondstof tot eindproduct en welke verantwoordelijkheden de diverse spelers and deze keten hebben. Met bijzondere aandacht voor recycle-materialen. 

In zijn rol als projectleider bij Trikselion helpt Gerard bedrijven die voedselcontactmaterialen op de markt brengen om aan de wettelijke eisen te voldoen zoals die in Nederland, de Europese Unie, de Verenigde Staten of andere landen gelden. 

  • Lezing donderdag 11.55 zaal 2.

Schermafbeelding 2023 03 23 om 14.06.35

Rik Hennink

En de laatste lezing van dit seminar staat op de naam van Rik Hennink, CEO van Koninklijke Hordijk. Zijn bijdrage heet Food PET tray out of post-consumer food PET trays. Koninklijke Hordijk Groep zet als eerste in Nederland post-consumer PET in om 100% circulaire transparante voedselverpakkingen te maken. Rik vertelt hoe koninklijke Hordijk dit proces uitvoert, welke uitdagingen het met zich mee heeft gebracht en wat de condities zijn voor succes op dit pad. In 2022 heeft de Hordijk Groep het predicaat Koninklijk uitgereikt gekregen, een hoogtepunt in het 100-jarig bestaan van het bedrijf. "Onze klanten verdienen de meest duurzame verpakkingen, dit vraagt om meer ketensamenwerking en een snellere realisatie van doelgerichte, praktische verpakkingsoplossingen."

  •  Lezing donderdag 11.30 zaal 3

 Deze lezingen bijwonen? Meld je gratis aan voor Food Technology.