Food meets hightech tijdens Food Technology

Op 12 en 13 april organiseert Mikrocentrum in samenwerking met Alea Publishers, uitgever van het vakblad EVMI, Food Technology 2022. Of het nu gaat om CO2-uitstoot, voedselveiligheid, ketentransparantie, gezonde voeding of clean label; de oplossingen worden geboden door nieuwe technologie en innovaties. Tijdens Food Technology 2023 komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050. De volgende thema's staan centraal:

 

Voedselfabriek food technology

Fabriek van de toekomst: sleutelrol voor industrie 4.0

Industrie 4.0 speelt een hoofdrol in de fabriek van de toekomst. Processen werken niet langer automatisch maar autonoom, aangestuurd door zelflerende systemen die reageren op de kleinste veranderingen kwaliteit kunnen garanderen. Daarnaast horen in de fabriek van de toekomst natuurlijk ook betrouwbare machines en systemen die het mogelijk maken om beter, efficiënter en energiezuiniger te kunnen werken. 

Tijdens Food Technology maakt u kennis met oplossingen op het gebied van o.a. machinebouw, toelevering machinebouw, sensoren, robotica, vision, camerasystemen, fotonica, drones, digitalisering, automatisering, software, ICT, big data, AI, IoT, visualisatie, reiniging, klimaatbeheersing en smart maintenance.

De supply chain van de toekomst is duurzaam en transparant

Hoe krijgen we grip op de keten om fraude, voedselverspilling en ontbossing tegen te gaan? Hoe richten we logistiek en transport in om de voedselvoorziening te verzekeren en emissies te verminderen? Hoe maken we de oorsprong van voedsel inzichtelijk voor de consument? We kunnen voortbouwen op digitale systemen, maar ook op koeltechnieken die voedsel langer vers houden tijdens transport en opslag. Of de keten korter maken en voedsel verbouwen dicht bij de stedelijke consument, in vertical farms.

Tijdens Food Technology maakt u kennis met oplossingen op het gebied van o.a.: blockchain, track & trace, beveiliging tegen fraude, distributie, transport, logistiek, energiemanagement, opslag, koeling, verpakken en vertical farming (ledverlichting).

food supply chain

food innovatie

Food innovatie: hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Ook ons voedsel zelf zit steeds slimmer in elkaar. Dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige eiwitten, suikers door laagcalorische zoetstoffen en kunstmatige smaakstoffen door natuurlijke alternatieven. Welke innovatieve, functionele ingrediënten maken ons voedsel in de toekomst nog lekkerder en gezonder? En welke andere innovaties kunnen ons voedsel transformeren en nog duurzamer en gezonder maken?

Tijdens Food Technology maakt u kennis met oplossingen op het gebied van o.a.: voedsel van de toekomst, productontwikkeling, ingrediënten, plantaardige eiwitten, patenten, octrooien en foodprinting.

Kwaliteit en voedselveiligheid voorop!

In de voedingsmiddelenindustrie ligt contaminatie altijd op de loer. Om de voedselveiligheid te waarborgen zijn goede voorzorgsmaatregelen, hygiëne en controle nodig.

Tijdens Food Technology maakt u kennis met oplossingen op het gebied van o.a.: Labtechnologie, analysetechniek, hygiëne, certificering, beschermingsmiddelen, kwaliteitsmanagement en procesbeheersing.

voedselveiligheid voedselkwaliteit

mircoscoopje

Het lab heeft een prominente plaats in het voedselsysteem van de toekomst.

Niet alleen zijn laboratoria onmisbaar bij het steekproefsgewijs testen van de veiligheid van ons voedsel. Ook zijn labs binnen voedingsmiddelenbedrijven hubs van innovatie waar nieuwe oplossingen worden ontwikkeld, van nieuwe verpakkingsmaterialen tot innovatieve productsamenstellingen. Wie weet wordt ook ons vlees in de toekomst in het lab gekweekt. 

Tijdens Food Technology maakt u kennis met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van laboratoriumonderzoek, laboratoriumtechnologie, monitoring, labautomatisering, certificering en analysetechnieken.